Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Pansuman Yara Bakımı

Her türlü yanık, kesi, yatak yarası(dekübit), dikiş pansumanlarını tecrübeli ekibimiz ile gerek kabinimizde gerekse evinizde yapmaktayız.

Yara bakımı; düzenli aralıklarla, uygun pansuman malzemeleri kullanılarak, steril ortamda ve tecrübeli sağlık çalışanları tarafından yapılmalıdır.

Yanık Pansumanı: Yanıklar üç derece ile sınıflandırılır. 1. derece kuru, hafif ve ödemli yanık türüdür. 2. derece yanıkta derinin epidermis (1. Katı) ve dermis (2. Katı) yanmıştır ve deride büller (su kabarcığı) vardır. 3. Derece yanık ise çok derindir ve deri neredeyse kemiğe kadar yanmıştır. Yanık pansumanında önemli olan ölü dokuyu ortamdan uzaklaştırarak uygun kremler ile her gün pansumanın yapılmasıdır.

Kesi Pansumanı: Öncelikle kanamanın durdurulması gerekir. Ardından yara bölgesi batikon ile temizlenir. Gerekli durumlarda (derin kesi) bölge lokalize edilerek (uyuşturularak) yaraya dikiş atılır veya kesi derin değil ise temizlendikten sonra bölge kapatılır. 2 günde bir pansuman yapılır. Yara bölgesinin su ile temasından kaçınılmalıdır.
Eğer hasta yakın zamanda tetanoz aşısı yaptırmadıysa aşı yaptırması önerilir.

Yatak Yarası (Dekübit) Pansumanı: Uzun süre yatağa bağımlı olan hastalarda sürekli aynı pozisyonda yatmalarından dolayı yatak yarası (dekübit) görülür. Özellikle topuk, kalça, dirsek, sırt ve başın arka kısmında görülen yaralar kısa sürede içerisinde tedavi edilmezse derine doğru ilerler ve iyileşmesi güçleşir. Yatak yarasından korunmanın en kolay yolu sık sık pozisyon değişikliğidir. Hastaya mümkünse yarım saatte, en geç iki saatte bir farklı pozisyonlar verilmelidir.
Hastaya özel yatak veya minderler ile bölgelerin bası yükü azaltılmalıdır.
Yaranın nemli tutulması önemlidir, çabuk iyileştirir.
Gerekli pansuman malzemeleri kullanılarak tecrübeli sağlık personeli tarafından her gün veya 2 günde bir pansuman yapılmalıdır.

Dikiş Pansumanı: Dikişlerin kalma süresi bölgesine göre değişmekle beraber ortalama 10 gündür. Dikiş atıldıktan alınana kadar her iki günde bir pansuman yapılmalıdır. Bölgenin su ile temasından kaçınılmalıdır.