Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Tanisyon Ölçüm ve Takibi

Tansiyon Takibi Neden Önemlidir?

Yaşam adına oldukça önemli bir değeri ifade eden tansiyon, kanın damar çeperlerine yaptığı basınç olarak ifade edilebilir. “Yüksek tansiyon” dediğimiz kan basıncının çok yüksek olması durumunda, hayat kalitesini düşüren sorunların yaşanması söz konusu olabilir. Tansiyon herkeste vardır ve normal değerler içerisinde olduğunda yaşamın sağlıklı bir şekilde devam etmesini sağlar. Bunun tam tersi olarak normal değerlerin dışında olan tansiyon vücuda zarar verebilir.

Tansiyonun yükselmesi halinde kişi vücudunda bazı değişiklikler hissetmeye başlar. Baş dönmesi, kalp ağrıları, kulak çınlaması, nefes darlığı ve bulanık görme bu değişikliklerden bazılarıdır.

 Neden Dikkat Etmeliyiz?

Tansiyona dikkat edilmesinin birçok sebebi var. Sağlıklı yaşam ve hayat kalitemizin düşmemesi için tansiyonumuza çok dikkat etmemiz gerekir. Bunun için en önemli yapılması gereken şey, doğru bir beslenme alışkanlığı edinmektir. Obez kişilerde tansiyon rahatsızlığı daha fazla görülür. Bu tür kişilerde tansiyon takibi daha önemli bir hale gelir.

Tansiyon hastalığı böbreklerin ve kalbin tahrip olmasına neden olabilir. Tedavi edilmezse, gözler de zarar görebilir. Gözün retinası ve damarları, yüksek tansiyondan dolayı tahrip olabilir. Sadece tansiyonun yükselmesi değil, düşmesi de sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Sağlık açısından tansiyon dengesizliğinin önlenmesi gerekmektedir. Acil durumlarda mutlaka bir hekime başvurmak gerekir. Yüksek tansiyon ölümcül olabilir.

Tansiyonunuzu Sürekli Takip Edin!

Tansiyondan yana sıkıntısı olan insanlar, düzenli olarak ölçüm yaparak değerleri takip etmelidir. Bu ölçümlerin belirli zamanlarda doktorlarla paylaşılarak değerlendirilmesi gerekmektedir.

ŞEKER ÖLÇÜMÜ

Diyabet nedir?

Diabetes Mellitus, yani halk arasında bilinen adı ile ‘şeker hastalığı’ ya da “diyabet” ilk hekim olan Hipokrat zamanından bu yana bilinen endokrin hastalıktır. Diyabetin önemi sadece kan şeker düzeyinde yüksekliğe bağlı olarak yol açtığı anlık sıkıntılardan daha da önemli olarak uzun dönemde hastalarda birçok organ sisteminde yol açabildiği, çoğu başarılı bir tedavi ile önlenebilecek olan komplikasyonlarında yatmaktadır.

 

Diyabet; küçük veya büyük damar hasarlarına bağlı komplikasyonlara neden olan, temelde kan şekeri yüksekliği ile tanımlanan bir hastalıktır. Kan şekeri yüksekliği, glukozun yakıt olarak tüketilmesi ve kan değerlerinin açlık ve tokluk durumlarında vücut için kabul edilebilir olan normal değerlerde tutulması için kullanılacağı hedef dokulardaki hücrelerin içine girmesini sağlayan, pankreas isimli iç salgı bezinden salgılanan bir hormon olan insülinin hedef organlarda sonradan gelişen bir direnç nedeniyle etkinliğinde azalmaya bağlı olabildiği gibi (tip 2 diyabet), insülinin bizzat eksikliğine bağlı da olabilir (tip 1 diyabet).